Gå till innehållet

Om det blir värmeavbrott

Redan vid 15 graders inomhustemperatur börjar det kännas kyligt i en bostad. Det blir ännu mer påtagligt på vintern när det är kallt och fuktigt ute. Men skulle du av någon anledning drabbas av ett värmeavbrott finns det en hel del du kan göra.

Vad händer vid ett värmeavbrott?

Om det uppstått ett avbrott i fjärrvärmedistributionen påverkas varmvattnet i kranen först. Det är inte förrän avbrottet blir mer långvarigt som rumstemperaturen i din bostad börjar sjunka.

Om det är Mälarenergi som levererar fjärrvärmen till din bostad, hittar du information omdriftstörningarna i ditt område här på vår webbplats. Om det inte finns någon information bör du undersöka om felet ligger i din egen bostad. Bor du i en lägenhet kan du kontakta din hyresvärd.

Checklista för att undersöka om felet finns i din bostad

  1. Kontrollera om din fjärrvärmecentral har el. Om inte kan en säkring (propp) ha gått i din elcentral. Skulle strömmen gå så snart du sätter i en ny propp är det bäst att du tillkallar en elektriker. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid strömarbrott.
  2. Det kan vara så att en ventil kärvar eller att din cirkulationspump har slutat fungera. Här hittar du mer information om hur du kontrollerar din värmeväxlare.
  3. Kontrollera vilken temperatur fjärrvärmevattnet som kommer in i huset har, det ska ligga på 65-110ºC.

Om du upptäcker att felet ligger utanför din egen bostad gör du en felanmälan.

Om du vill ha hjälp att undersöka din värmeväxlare kan du självklart kontakta oss via det här fomuläret. Vi kan lösa de flesta problem som din värmeanläggning kan råka ut för. 

Vid aktuta problem med din fjärrvämeväxlare kontaktar du vår driftcentral på 021- 18 19 00. De har öppet dygnet runt varje dag. 

Detta bör du ha hemma

Du förbereder dig inför ett värmeavbrott på i stort sett samma sätt som för elavbrott. Om du har dessa prylar hemma är du väl förberedd inför ett eventuellt avbrott:

  • Stearin- och värmeljus samt tändstickor eller tändare
  • Reservvärme som drivs med el, till exempel element/radiator/värmefläkt
  • Filtar
  • Gärna reservvärme som fungerar utan el, som en portabel fotogen- eller gasolkamin.

Om avbrottet blir långvarigt

  • Klä dig i flera lager kläder för att bevara värmen länge. Var särskilt noggrann med fötter och huvud.
  • Bygg en koja av filtar och kuddar för att kunna tälta inomhus. Inne i kojan kan flera tillsammans lättare behålla värmen. Var noga med att du också sitter på något varmt. Varje människa avger ungefär 75W, vilket oftast räcker för att få en bra sovtemperatur i kojan eller tältet.
  • Bestäm vilket rum som är ditt nödrum, alltså det rum som du fokuserar på att hålla värmen i.

Några saker att hålla koll på

Om du använder kamin eller gasolvärmare är det viktigt att tänka på koldioxidfaran. Även om du vill hålla kylan ute måste du vädra med jämna mellanrum. Se till att göra det snabbt men ordentligt. Då kan luften bytas ut utan att väggar och inredning hinner kylas av. Då blir det snabbt varmt i rummet igen efter du vädrat.

Tänk på brandfaran med tända ljus. Var alltid försiktig när du handskas med brandfarliga källor så att inte till exempel en filt börjar brinna.

När värmen kommer tillbaka

Efter ett långvarigt värmeavbrott kan det dröja många timmar innan värmen kommer tillbaka fullt ut. Du kan hjälpa till genom att använda fjärrvärmen sparsamt och inte använda mycket varmvatten nära inpå ett långvarigt värmeavbrott.