CCS och CCU – ett steg på Resan mot noll
Under november 2024 tar vi nya steg på Resan mot noll. En testanläggning för koldioxidinfångning kommer att installeras på Kraftvärmeverket i Västerås. Det kommer ge oss anläggningsspecifik kunskap om hur tekniken kan appliceras så resurseffektivt och optimalt som möjligt för oss.
Vad är CCS och CCU?
CCS står för Carbon Capture and Storage. CCS innebär att man avskiljer koldioxid från rökgaserna, transporterar bort dem och slutlagrar dem i berggrunden – vilket gör att koldioxiden inte kommer ut i atmosfären. CCU står för Carbon Capture and Utilization. CCU innebär att man utnyttjar infångad koldioxid som råvara i någon efterföljande produktion.
Testanläggning på Kraftvärmeverket
Mälarenergi har följt teknikutvecklingen runt CCS och CCU noga. En förstudie under 2023 ledde till beslut om att gå vidare med utredningsarbetet – och än så länge är båda varianterna intressanta. Men steg ett i processen är att fånga in den och det är det som nu ska testas vid Kraftvämeverket i Västerås. Om koldioxidens sedan ska lagras eller återanvändas blir steg två i utredningsarbetet.
Testanläggningen kommer till Kraftvärmeverket i början av novemebr och ska driftsättas ett par veckor senare. Den kommer sedan att vara i drift fram till mitten av februari.
Genom att installera en testanläggning vid Kraftvärmeverket kommer vi att få anläggningsspecifik kunskap om hur tekniken tekniken kan appliceras på just Kraftvärmeverket i Västerås, på ett så resurseffektivt och optimalt sätt som möjligt.
Läs pressmeddelnadet om testanläggningen här!
Möjligheter med CCS och CCU
Vår högsta prioritet är att nå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid i alla led – i minsta detalj. Med CCS och CCU blir utsläppen av fossil koldioxid lika med noll – eftersom de fångas in och lagras i berggrunden. Vid infångning av koldioxid med biogent ursprung blir utsläppen negativa. Den biogena koldioxiden kan även användas som råvara för miljövänliga bränslen, och på så vis cirkulerar dessa utsläpp. Det finns även en möjlighet att sälja den här typen av negativa utsläppscertifikat för att hjälpa andra företag att klimatkompensera.
CCS – att lagra koldioxid från atmosfären
Tekniken med CCS är beprövad och har stor potential att bidra positivt för att motverka klimatkrisen. CCS fungerar kortfattat så här:
1. Avskiljning
Koldioxiden avskiljs från rökgaserna och komprimeras under högt tryck så att den blir flytande. Inga utsläpp av koldioxid innebär att koldioxidhalten i atmosfären minskar.
2. Transport
Den flytande koldioxiden transporteras till ett mellanlager eller den plats där den ska lagras.
3. Lagring
Koldioxiden lagras permanent i bergrunden under havsbotten där den så småningom blir till sten. Norge har nämnts som en tänkbar mottagare för permanent lagring.
Med ny teknik kan vi skapa minusutsläpp
En avskiljningsanläggning i Västerås kan i sin tur innebära att Kraftvärmeverket i framtiden skulle kunna plocka bort mer koldioxid från atmosfären än vad verksamheten släpper ut. Så kallade minusutsläpp eller negativa utsläpp och därmed fungera som en kolsänka som motverkar växthuseffekten. Det är bråttom att minska utsläppen av växthusgaser om vi ska nå målen i Parisöverenskommelsen. I flertalet av de scenarier som finns i EUs IPPC-direktiv är avskiljning, infångning och lagring av koldioxid (CCS) nödvändigt för att nå målen i tid.