Jämför elavtal och elpriser
Vet du vad du ska titta på när du jämför elpriser och elavtal? För dig som inte är insatt kan det vara svårt att veta exakt vad du ska titta på och vilka delar som kan skilja sig mellan olika elhandelsföretag. Några viktiga parametrar att se över, utöver själva priset, är ursprung, alltså vilken typ av energikälla din el kommer från, priset, avtalsvillkor och om elhandelsföretag är certifierade med Schysst elhandel.
Jämför Elpris – såhär gör du!
De allra flesta vill nog inte betala för mycket för sin el och vissa är mer priskänsliga än andra. Att jämföra priser mellan olika elhandelsföretag kan vara lite knepigt om man inte riktigt vet vad man ska titta på. Vi har därför satt ihop en enkel guide för att du ska kunna hitt rätt elavtal för just dig.
Guide till att jämföra elavtal
1. Vad ingår i elpriset?
I elpriset ingår själva priset per kWh, skatter och moms. Det kan även tillkomma kostnad för förnybara energikällor och fasta avgifter.
2. Jämföra elpriser
Se noga över vad som ingår i priset för ditt elavtal. En bra riktlinje kan vara att titta på de så kallade Jämförelsepriset. Där ser du den fasta kostanden utslagen på olika förbrukningar och kan där med ge dig ett mer korrekt pris. Men glöm inte att kolla upp eventuella dolda kostnader för att inte få några överraskningar.
3. Varifrån kommer elen?
Vilken miljöpåverkan din el har på naturen beror till stor del på hur den produceras. Genom att kolla på elens ursprungsmärkning kan du se hur den produceras. Den kan exempelvis komma från förnybara källor som sol- vind- och vattenkraft eller från en icke förnybar källa som kärnkraft.
4. Kampanj - inte alltid det bästa
Många elhandelsföretag har olika kampanjer på sina elavtal. Priset kan se lockade ut när man jämför med ordinarie priser från andra företag. Viktigt är att kolla upp hur länge kampanjavtalet gäller och vad ditt pris blir efter avslutad kampanj. Ibland kan det faktiskt vara så att kampanjen inte alltid är det billigaste alternativet på sikt.
5. Avtalsvillkor
Att läsa avtalsvillkoren låter kanske inte så lockande, men det är viktigt. I avtalsvillkoren står det vad det är för uppsägning- och bindningstider men även om avtalet kommer att förlängs automatiskt efter avtalstidens slut.
6. Schysst elavtal
Det kan också vara bra att kolla om elbolaget har certifieringen Schysst Elhandel. Om elbolaget har certifieringen är det ett företag som har tydlig och korrekt information om pris och produkter. De hjälper även sina kunder vid klagomål och tar hänsyn till utsatta kunder.
7. Ta det lugnt!
Att hitta ett elavtal som möter alla dina krav tar oftast en stund. Ta därför god tid på dig och tacka inte ja till det första erbjudandet du stöter på.