Gå till innehållet

Bli effektsmart! Och minska belastningen på elnätet

Elanvändningen förväntas öka i takt med samhällets elektrifiering. Det beror till stor del på att vi använder el till nya saker som elbilsladdning och elektrifiering av industrin för att möjliggöra klimatomställningen. 

Elnätet är olika belastat vid olika tider. När många använder el samtidigt blir belastningen hög, och det finns risk att elnätet inte klarar att överföra den el som behövs. 

Om vi sprider ut elförbrukningen över dygnet och minskar belastningen på elnätet de timmar när många vill använda el samtidigt – då kan vi se till att elnätet har kapacitet till både befintliga och nya kunder.

På morgonen och eftermiddagen när många använder el samtidigt blir belastningen på elnätet hög. På kvällar och helger finns det mer utrymme i elnätet.

Jämna ut effektopparna

Du kan minska belastningen på elnätet genom att tänka på när och hur du använder el. Om du använder flera apparater som förbrukar el samtidigt, eller använder enstaka elapparater som drar mycket effekt, bildas en så kallad effekttopp – effekten i din elanvändning blir hög.

Om du däremot sprider ut din elförbrukning och unviker att göra allt samtidigt blir din effekttopp lägre. När många effekttoppar sammanfaller blir det hög belastning på elnätet. Effekttoppar i elnätet uppstår ofta på morgonen eller när många slutar jobba och kanske vill laga mat, tvätta och ladda sin elbil samtidigt.

Bild alt text som ska bytas ut.

Om du sprider ut din elförbrukning och gör en sak i taget blir din effekttopp lägre. Det betyder att din effektavgift blir lägre. Du behöver till exempel inte tvätta på natten - däremot bör du inte tvätta samtidigt som du lagar mat.

Bild alt text som ska bytas ut.

Om du använder flera apparater som förbrukar el samtidigt, eller använder enstaka elapparater som drar mycket effekt, bildas en så kallad effekttopp – effekten i din elanvändning blir hög.

Effektsmarta tips!

  • Ta reda på hur din elförbrukning ser ut och förstå dina effekttoppar
    Se över vilka av dina elektriska apparater som har en hög förbrukning av effekt. Var för sig kanske inte tvättmaskinen eller dammsugaren kräver mycket effekt, men om du använder dem samtidigt blir det samlade effektuttaget högre. Tänk också på att exempelvis bastu och att ladda en elbil även enskilt kan dra mycket effekt. I de flesta fastigheter är det uppvärmningen som kräver mest energi. Se över din uppvärmning. Direktverkande el drar mycket energi, särskilt på vinterhalvåret. Har du bergvärme kanske du kan dra ner temperaturen någon grad?

  • Sprid ut din förbrukning av el
    Du får höga effekttoppar när du använder flera elektriska apparater samtidigt som exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, ugn, tv och elbilsladdare. Sprid istället ut din förbrukning av el. Vi förstår att dina behov inte alltid går att styra till de tidpunkter då belastningen på elnätet är lägre. Men att ändra vanorna lite grann, genom att till exempel använda diskmaskinens längre program, kan sänka ditt effektbehov.

  • Planera din elförbrukning
    Flytta om möjligt din elanvändning till kvällar och helger när det finns mer utrymme i elnätet. Har du elbil? Ladda om möjligt bilen på kvällar och helger. Och oavsett när du laddar – om du låter laddningen ta längre tid kommer effekttoppen bli lägre.

  • Håll koll på din elförbrukning på Mitt Mälarenergi
    Som kund hos Mälarenergi kan du som har tillgång till BankID logga in i kundportalen ”Mitt Mälarenergi”. Där kan du ha koll på din förbrukning – även bakåt i tiden. Du kan också se dina fakturor, priser och avtal med mera.
    Logga in på Mitt Mälarenergi 

  • Bli effektsmart redan idag!
    Du kan bidra till att minska belastningen på elnätet genom att tänka på när och hur du använder el. Effekt mäts i watt (W) eller kilowatt (kW) och används för att beskriva hur mycket el som en elektrisk apparat använder vid en given tidpunkt - vilken belastning den har på elnätet. Ju högre effekt en apparat har, desto större belastning.

Vad drar mycket effekt och bidrar till hög elförbrukning?

Vissa apparater förbrukar mer effekt och belastar elnätet mer än andra. När de är igång drar en hårtork till exempel 2 kW och en diskmaskin 1 kW. Och om du använder båda samtidigt blir den totala effekten 3 kW. Att ladda en elbil drar mellan 4-11 kW beroende på hur snabbt och med vilken effekt bilen laddas.

Här är en lista på apparater som är bra att ha koll på:

  • Ugn och spis
    Att laga mat kan kräva mycket effekt – särskilt om du använder många köksmaskiner samtidigt.

  • Tvättmaskin och torktumlare
    Att tvätta kan dra mycket effekt. Använd inte tvättmaskin och torktumlare samtidigt. Försök sprida ut användningen.

  • Elbilsladdare
    Sänk effekten genom att ladda långsammare. Försök ladda på tider när elnätet inte är lika hårt belastat och det inte är någon effektavgift.
  • Värmepump
    En värmepump kan dra mycket el under kalla perioder. Ett tips är att justera inställningarna så du minskar användningen under de tider när elnätet är mest belastat.

Nya krav på elnätsavgiften

Med anledning av den ökade elektrifieringen har Energimarknadsinspektionen (Ei) beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift senast 2027. Effektavgiften kommer att vara en del av din elnätsavgift och ska bidra till en lägre och jämnare belastning på elnätet.  

Effektavgiften ska uppmuntra elnätskunder till att sprida ut sin elförbrukning över dygnet – så elnätets kapacitet räcker till fler kunder och nya behov. En ny prismodell för elnät – där en effektavgift ingår – leder även till en mer rättvis kostnadsfördelning för dig som kund. Du betalar i större utsträckning för det utrymme i elnätet som du använder, snarare än för det utrymme du skulle kunna använda.  Effektavgiften ger dig även större möjlighet att påverka din egen elnätsavgift.

Ny prismodell med effektavgift ska införas

1 september 2025 inför vi en ny prismodell för elnätsavgiften för alla kunder med säkringsstorlek på 16-63A inklusive lägenhet.

Information om den nya prismodellen

Om du redan har en effektavgift

I området Barkarö, Enhagen-Ekbacken, Gångholmen och Tidö-Lindö med omnejd har kunderna en effektkomponent i sin elnätsavgift sedan 1 maj 2022 (för alla kunder med huvudsäkring 16-63 ampere, exklusive lägenheter). Se karta över aktuella områden När den nya prismodellen införs för alla Mälarenergi Elnäts kunder kommer även det här området att ingå. Prislista för dig som redan har effektavgiften.

Frågor och svar om effekt

  • Vad drar mycket effekt?

    Ju högre effekt en apparat har, desto mer el behövs för att driva den. Nedan listas exempel på hur mycket effekt olika elektriska apparater typiskt kan använda. Det kan variera mycket mellan olika modeller och hur apparaterna är inställda.

    Det spelar även roll hur länge du använder en elektrisk apparat, eftersom det effektuttag som mäts är medelvärden för varje timme. En brödrost som använder 1 kilowatt effekt, men bara är på i 3 minuter under 1 timme, bidrar bara med 0,05 kilowatt till den timmens medeleffekt.

    Elprodukt Ungefärlig effekt (kilowatt)
    Elbilsladdare 11
    Värmepump 5
    Spabad 5
    Bastu 5
    Spis 2
    Torktumlare 2,5
    Vattenkokare 2
    Hårtork 1,5
    Kaffebryggare 1,5
    Diskmaskin 2,2
    Ugn 1,2
    Brödrost 1
    Dammsugare 1
    Mikrovågsugn 0,8
    Motorvärmare 0,6
    Tvättmaskin 0,5
    TV 0,3
  • Jag bor i lägenhet

    Om du inte har egen värmepump, elbilsladdare eller några speciella maskiner kommer din effektavgift förmodligen bli relativt låg. Det du kan göra för att hålla ner din effektavgift är att undvika att använda hushållsapparater samtidigt och flytta din elanvändning till tider när effektavgiften inte gäller. Om du är hyresgäst och elen ingår i hyran beror det helt på hur avtalet med hyresvärden ser ut.

  • Jag bor i en bostadsrättsförening

    I fall där ni är flera som har ett gemensamt abonnemang för era hushåll, eller för gemensamma anläggningar som en parkering med laddplatser, kan det vara svårt att fördela kostnaden rättvist (precis som det har varit även innan effektavgiften). Det är viktigt att reda ut hur er elnätsavgift ser ut och hur ni vill dela på kostnaden. Ett sätt att begränsa effektavgiften för just gemensamma laddplatser, är att komma överens om en effektbegränsning under de tider då effektavgiften gäller.

  • Jag bor i villa

    Om du har värmepump, elpatron eller elbilsladdare kommer de sannolikt ha stor betydelse för din effektavgift, eftersom de drar mycket effekt. Det går ofta att ställa in dem så att effekten de använder begränsas, eller att de bara körs under vissa tider. Även annan uppvärmning som spabad och bastu använder mycket effekt.

    Du kan hålla ner dina effekttoppar genom att undvika att använda många elprodukter samtidigt och flytta användningen till tider då effektavgiften inte gäller.

  • Jag har ett fritidshus

    Se över uppvärmningen i ditt fritidshus. Minska dina effekttoppar genom att sprida ut din elförbrukning över dygnet. Om du har direktverkande el eller en värmepump kan du använda timers eller andra smarta system som låter dig fjärrstyra uppvärmningen och fördela energiförbrukningen över en längre tid. Du kan till exempel värma upp fritidshuset gradvis innan du åker dit, så undviker du höga effekttoppar vid ankomst.

  • Jag har elbil

    Om du har en elbil är det bättre att ladda den med lägre effekt under en längre tid, än att ladda den med hög effekt under kort tid. Oftast går det att ställa in en gräns för hur snabbt laddningen ska ske. Genom att ladda när det inte är någon effektavgift kan du dessutom undvika att laddningen påverkar din effektavgift.

    När laddar jag smartast min elbil?

    Med vår prismodell har du 12 timmar på dig att ladda utan effektavgift, från klockan 19:00-07:00. Det gör att du bör hinna ladda elbilen, även om du behöver använda effekt till annat också. Med en säkring på 16 ampere har du möjlighet att använda 11 kW. Har du en värmepump igång som drar 4,5 kW kan du ladda bilen med resterande 6,5 kW, det blir 78 kWh på 12 timmar. Det räcker för att ladda två elbilar från 30 till 80 procent (vilket brukar anges som optimalt för batteriet). Om det ändå inte räcker har du har du dessutom hela helgerna på dig att ladda när effektavgiften inte gäller.

  • Jag har solceller

    Den elsolel du producerar omfattas inte av effektavgiften; dina effekttoppar baseras på elen du tar ut ur nätetanvänder från elnätet, inte den el du matar in. Du som har solceller kan däremot använda dem för att sänka dina effekttoppar. Genom att använda din egen el direkt när den produceras kan du minska den effekteffekten du tar ut från nätet. Om du dessutom har ett batteri kan detdu lagra din egenproducerade el tills du behöver den som mest.

  • Jag har företag

    För många företag kan det vara svårt att flytta elanvändningen till andra tider på dygnet. Men du kan ändå påverka dina effekttoppar. Ta reda på hur din elförbrukning ser ut och vad som bidrar till dina effekttoppar. När du vet vad som orsakar dina effekttoppar och när de infaller – försök sprida ut din elförbrukning.

    Några konkreta tips:

    • Byt om möjligt ut apparater och maskiner till mer energisnåla.
    • Ändra rutiner. Du kan till exempel starta processer vid olika tillfälle och styra så inte apparater och maskiner med hög effekt körs samtidigt.
    • Sprid ut elanvändningen genom att planera in när energikrävande systemen (som kyl- och frysanläggningar, maskiner eller pumpar) används. Kylsystem kan till exempel köras på lägre effekt vissa tider, och pumpar kan styras så de endast körs vid behov.
    • Kom ihåg att stänga av eller sätta system på standby när verksamheten inte är igång.
  • Jag är fastighetsägare med hyresgäster med IMD

    I fall där ni är flera som har ett gemensamt abonnemang för era hushåll, eller för gemensamma anläggningar som en parkering med laddplatser, kan det vara svårt att fördela kostnaden rättvist (precis som det har varit även innan effektavgiften). Det är viktigt att reda ut hur er elnätsavgift ser ut och hur ni vill dela på kostnaden. Ett sätt att begränsa effektavgiften för just gemensamma laddplatser, är att komma överens om en effektbegränsning under de tider då effektavgiften gäller.

  • Hur ska jag förhålla mig till Elhandelspris (Spotpris) och Effektavgift?

    Du har ett elnätsavtal med ditt elnätsföretag och ett elhandelsavtal med valfritt elhandelsföretag. Om du har valt ett elhandelsavtal med timpris, varierar priset du betalar för el från timme till timme. Det betyder att du kan spara pengar på elhandelsavgiften genom att använda el när elhandelspriset är lågt. Med den nya delen av elnätsavgiften, effektavgiften, kan du även spara pengar på din elnätsavgift genom att anpassa när du använder el.

    Om du både har timprisavtal och effektavgift har du som störst möjligheter att sänka dina elkostnader, men det kräver att du är mer aktiv, kan planera, och tar hänsyn till båda. Om du använder automatisk styrning efter elhandelspriset för till exempel en värmepump eller elbilsladdare är det inte säkert att den styrningen kan ta hänsyn till effektavgiften, vilket kan leda till höga effekttoppar. Ofta går det att ställa in en övre gräns som effekten inte ska överstiga.

    I regel går högt elhandelspris och effektavgift hand i hand; elhandelspriset är normalt som högst dagtid på vardagar, samtidigt som effektavgiften kommer gälla. Att jämna ut din elanvändning och flytta den bort från vardagar klockan 07:00–19:00 kommer alltsomoftast resultera i att du både får ett lägre elhandelspris och betalar lägre effektavgift. Fenomenet att spotpriset är högt på morgon och kväll men lägre mitt på dagen (kallat ank-kurvan) är relativt milt i Sverige och uppstår som tur är framför allt på sommaren när solcellsanläggningar producerar mer el, och följaktligen när behovet av uppvärmning, och därmed av effekt, i allmänhet är mindre.

  • Varför bygger ni inte bara ut elnätet?

    Det är inte resurseffektivt att bygga fler elledningar när det egentligen är möjligt att nyttja det befintliga elnätet mer effektivt. Det skulle dessutom öka kostnaderna och ta resurser från där det behövs mest. Att förstärka och bygga ut elnätet är något vi på Mälarenergi Elnät arbetar med ständigt, men det är ett omfattande arbete som tar lång tid att genomföra. Processen kräver tillstånd och många aktörer är inblandade.

    Med jämnare belastning och lägre effekttoppar ryms fler användare i det befintliga elnätet och vi säkrar leveransen av el – för befintliga och nya elkunder. Det blir kostnadseffektivt både för dig som kund och för oss. Att inte bygga i onödan och att använda nätet mer effektivt är dessutom bra för miljön då vi förbrukar mindre resurser – en del på vår Resa mot noll.

  • Publicerad av: Mälarenergi Elnät AB