Gå till innehållet

Rörligt månadspris

Ett rörligt månadspris är ett bra alternativ för dig som inte är så priskänslig och klarar att elpriset kan gå upp och ner. Ett rörligt månadspris sätts först efter att månaden har avslutats, eftersom det är först då spotpriset är känt för alla timmar och dagar den månaden. Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Det betyder att du ena månaden kan få ett pris som uppfattas som lågt och månaden efter kan priset vara ett helt annat.

  • Samma pris under hela månaden: Du vet exakt vad du ska betala varje månad, utan oväntade prisändringar.
  • Slipp planera elanvändningen: du påverkas inte lika mycket av de dagliga svängarna på elbörsen som du gör med rörligt timpris, och behöver inte planera din elanvändning lika mycket för att undvika toppar i elpriset.
  • Flexibilitet utan bindningstid: Du kan avsluta avtalet när du vill och har bara en månads uppsägningstid – det är vi som anpassar oss efter dig.
Se priser och teckna ditt elavtal

Hur fungerar Rörligt månadspris?

Ett rörligt månadspris är ett bra alternativ för dig som inte är så priskänslig och klarar att elpriset kan gå upp och ner. Ett rörligt månadspris sätts först efter att månaden har avslutats, eftersom det är först då spotpriset är känt för alla timmar och dagar den månaden. Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Det betyder att du ena månaden kan få ett pris som uppfattas som lågt och månaden efter kan priset vara ett helt annat.

Du har ingen bindningstid och du kan kostnadsfritt byta till annan produkt när som helst.

Är Rörligt månadspris rätt för dig?

Rörligt månadspris betyder att priset är baserat på ett månatligt kollektivt förbrukningsmönster hos samtliga Mälarenergis elhandelskunder med Rörligt elpris i kundens aktuella elområde. Med rörligt månadspris påverkas du inte lika mycket av de dagliga svängarna på elbörsen som du gör med rörligt timpris, och behöver inte planera din elanvändning lika mycket för att undvika toppar i elpriset. Att elpriset sticker i väg enskilda timmar har alltså ingen direkt påverkan, däremot höjer det snittpriset för månaden som helhet.

Vad du bör tänka på innan du väljer timpris

  • Varierande månadskostnad: Priset kan fluktuera från månad till månad, eftersom det baseras på genomsnittliga marknadspriser för varje månad.
  • Ingen bindningstid: Du har friheten att byta till en annan produkt när som helst, utan extra kostnad.
  • Mindre behov av att planera elanvändning: Priset påverkas inte av dagliga timvisa prissvängningar, vilket gör att du slipper planera elanvändningen för att undvika pristoppar.
  • Priset baseras på kollektiva förbrukningsmönster: Ditt pris speglar snittförbrukningen för alla kunder med rörligt pris i ditt område, vilket kan påverka månadens kostnad.

Vinterprissäkra ditt elpris

Oroar du dig över högre kostnader under de kalla månaderna? Med vår vinterprissäkring kan du binda ditt timprisavtal mellan 1 december till 31 mars så att du betalar samma pris per kWh oavsett hur det ser ut på elmarknaden. Ett extra lager trygghet för dig som vill ha kontroll. 

Vinterprissäkra ditt elavtal

Osäker på om timpris är rätt för dig?
Vårt team finns här för att svara på dina frågor och hjälpa dig hitta rätt elavtal för just din situation. Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer om timpris och hur det kan påverka din vardag.

Kontakta oss

Så här styr du ditt elpris timme för timme

Det enda som krävs för att kunna styra din elanvändning och ditt elpris är en timavläst elmätare. Så snart du tecknat ett timprisavtal med oss hör vi av oss till ditt elnätsföretag om att du vill ha timmätning. Elnätsföretaget har sedan tre månader på sig att justera din mätare.

Fram tills det att mätaren blivit justerad mäts din elanvändning som tidigare, så kallad schablonmätning, vilket speglar genomsnittet av månadens elpriser. Det innebär att du inte kan påverka priset direkt genom din förbrukning – men om vi tillsammans använder mer el under dygnets billigare timmar kan det sänka medelpriset för alla.

Teckna ditt elavtal idag

Vanliga frågor om timpris

  • Vad är skillnaden mellan timpris och rörligt elpris?

    Timpris innebär att ditt elpris ändras från timme till timme, vilket gör att du har större möjlighet att anpassa din elanvändning och påverka dina kostnader.

    Rörligt pris, å andra sidan, hänvisar oftast till ett elavtal där du betalar ett så kallat volymvägt snittpris (månadspris) för din el, där snittpriset sätts av alla elbolagets kunder med samma avtal.

    Men kom ihåg att det alltid är bra att anpassa sin elanvändning till tider på dygnet när elen är som billigast, även om du har rörligt pris.

  • Vem passar timpris för?

    Ett timprisavtal passar dig som vill ta kontroll över din elanvändning och som både vill och kan anpassa den till dygnets billigare timmar. Om du har möjlighet styra när du exempelvis laddar din elbil eller startar tvättmaskinen, finns det potential att sänka dina elkostnader – men det kräver viss uppmärksamhet. Med timpris påverkas kostnaden för varje timme av marknadspriset, vilket innebär att du kan spara när priserna är låga, men det finns också en risk för höga kostnader när elpriset stiger.

    Har du däremot mindre flexibilitet i din elförbrukning, exempelvis om du bor i en lägenhet eller ett schema som gör att du inte kan styra din elanvändning på samma sätt, kan ett annat elavtal vara ett stabilare alternativ.

  • Vad är timpriset idag?

    Med hjälp av vår spotprissida så kan du följa elpriset och se prognosen för morgondagen. Du kan även se vad olika saker kostar utifrån vad spotpriset är, till exempel hur mycket det kostar att tvätta eller titta på TV.

    Spotpriset

  • När är elen billigast?

    Att säga på rak arm när elen är billigast är svårt, då elpriserna kan variera från dag till dag. Oftast är det under de timmar på dygnet då minst antal personer använder el.

    Du kan titta på vår spotprissida och se efter när elpriset varit billigast de senaste 7 dagarna. 

    Spotpriset