Gå till innehållet

Elfondsrapporten - december

Elpriserna i Sverige har under december månad visat stor volatilitet, d.v.s. en hög prisrörlighet. Detta har varit särskilt tydligt i de mellersta och södra delarna av Sverige. Enskilda timmar har vi även sett mycket stora skillnader i landet med höga priser i söder och låga priser i norr. Situationen har varit medialt uppmärksammad, särskilt dagarna före Lucia då elpriset toppade vissa timmar över 8 kr/kWh i SE3/SE4 samtidigt som priset i SE1/SE2 var under 20 öre/kWh samma timmar.

image79bp.png

Rörligheten i elpriset beror till stor del på att elpriset i det kortsiktiga perspektivet är mycket väderberoende, då utbud och efterfrågan av el påverkas av faktorer som till exempel temperatur, vind och sol. Med en högre andel förnybar elproduktion i systemet blir dessa svängningar tydligare, i synnerhet under vintern om vi får låg vind samtidigt som temperaturerna är låga och uppvärmningsbehovet är stort. Just dagarna före Lucia, hade vi mycket låg vind i kombination med kalla temperaturer nere i södra Sverige, Danmark och Tyskland, vilket drev upp priserna i SE3 och SE4. Samtidigt var kärnkraftsreaktorn Forsmark 3 ur drift vilket bidrog till en mer ansträngd situation.

Under andra halvan av månaden fick vi istället mildare temperaturer och mer vind, vilket i kombination med många helgdagar gjorde att vi fick lägre spotpriser.

På månadsgenomsnitt fick vi i december lägre priser i samtliga elområden jämfört med november månad. I SE3 levererades december på 58,3 öre/kWh och i SE4 69,3 öre/kWh. I elområdena uppåt i landet, SE1 och SE2, har vi på månadsgenomsnitt haft fortsatt mycket låga priser. SE1 levererades till 12,6 öre/kWh och SE2 till 11,2 öre/kWh.

Bränslemarknaden

Under första halvan av december såg vi nedåtgående priser på gasmarknaden med milda temperaturer i väderprognoserna. I mitten av månaden kom dock en vändpunkt och under andra halvan av december har vi sett stigande priser på gas och utsläppsrätter.

Uppgången beror framförallt på geopolitiska osäkerheter. Det blev nyligen klargjort att det inte blir någon ny uppgörelse om leverans av rysk gas till Europa genom Ukraina. Det finns ett gällande avtal som förser Europa med ryska gasleveranser via Ukraina, ett avtal som går ut vid årsskiftet. Leveranserna står för ungefär 5% av Europas totala behov och nu när det är klargjort att den leveransen uteblir från och med årsskiftet blir Europas elproduktion känsligare, särskilt vid eventuella köldperioder. Sannolikt kommer mycket av den ryska gasen att ersättas av flytande gas (LNG), men troligtvis då till en högre kostnad. Detta har varit en bidragande faktor till att den generella trenden på gasmarknaden har varit uppåtgående sedan i våras.

Framtidsutsikter

Den hydrologiska balansen i Norden har stärkts betydligt under december och vi har välfyllda vattenmagasin. Vattenkraftens goda förutsättningar gör också att vi inte påverkats särskilt tydligt av stigande priser på bränslemarknaden. Vi har istället under månaden sett ganska kraftiga nedgångar i de elterminskontrakt som avser det nordiska systempriset. Får vi fortsatt normal väderutveckling borde den goda vattensituationen i Norden även framöver kunna hålla emot de höga priserna på kontinenten. Vi tror dock även att det framöver kommer att uppstå situationer med höga timpriser när elsystemet blir ansträngt och SE3/SE4 kopplar mot de kontinentala priserna. Ser vi i ett lite längre perspektiv, finns det dock en risk på uppsidan om vi får betydligt mer kyla och fortsatt stigande bränslepriser.

Systemkontraktet handlades under december ned drygt 12,5% och stängde den 23 december 2024 slutligen på 32,5 EUR/MWh. Det betyder att vid tillfället kontraktet slutades handlas, var marknadens tro om ett nordiskt jämviktspris för 2025 motsvarande cirka 37,4 öre/kWh. Marknadens tro var vid ”stängning" således i att elpriset i Norden år 2025 väntas vara lägre än varje enskilt år sedan 2021. Detta gäller för alla svenska elområden, även om skillnaden från 2024 och 2025 väntas vara mycket liten i SE3.

Prissäkringar

Vi har positionerat oss med drygt 70 procents prissäkringsgrad inför Q1 2025. Som vi nämnt i tidigare nyhetsbrev har vi under senhösten och början av vintern haft en uppgång i elområdeskontrakten SE3 och SE4 som är svåranalyserad och vi har valt att vara mer försiktiga i det korta perspektivet. Men, med den senaste tidens nedgångar i systemkontraktet valde vi under månaden att fylla på med nya säkringar längre ut på kurvan.

Datum för analys och prognoser: 2025-01-08

Publicerad av: Mälarenergi Försäljning AB (elhandel)