Gå till innehållet

Fluoridhalten i Hallstahammar kommuns dricksvatten

Hallstahammar har en naturligt förekommande fluoridhalt i grundvattnet som ibland är högre än Livsmedelsverkets gränsvärde, 1,5mg fluorid per liter vatten. Eftersom för hög fluoridhalt kan påverka hälsan startades ett projekt av Hallstahammars kommun med syfte att säkerställa att fluoridhalten håller sig under fastställt gränsvärde. Projektet drevs inledningsvis av Hallstahammars kommun fram till 2022 då Mälarenergi tog över ansvaret för dricksvattenförsörjningen i kommunen.

Halterna av flourid i dricksvattnet varierar, vilket vi kan utläsa av diagrammet ovan. De flesta resultaten håller sig under gällande gränsvärde på 1,5 mg fluorid per liter vatten. Sedan juli 2023 har halterna varit lägre och legat under gränsvärdet, bortsett från mätningen i augusti och november då halterna låg precis på gränsvärdet.

De senaste åren har gränsvärdet för fluorid överstigits ett fåtal gånger, men generellt har halterna legat under gränsvärdet. De högsta halterna som uppmätts har legat på 1,7mg fluorid per liter vatten.

Hur påverkas jag av höga fluoridhalter i dricksvattnet?
Höga fluoridhalter kan påverka skelett och tänder hos framförallt barn vid långvarigt intag. Små barn bör därför vara försiktiga med att dricka vatten med höga fluoridhalter. Intag av vatten med förhöjda fluoridhalter vid enstaka tillfällen har inte visats ha någon hälsopåverkan.

Mer information om hur fluorid påverkar kroppen finns här på Livsmedelsverkets webbsida.

Vad gör Mälarenergi?
Mälarenergi bevakar fluoridhalterna i vattnet och utreder vidare hur nivåerna fortsatt ska hållas under gränsvärdet. Aktuell information om fluoridhalterna finns i diagrammet till vänster.

Mälarenergi har installerat ett fluoridfilter Obs! ny plats på vattenkiosken vid Brånstaleden/Asfaltsvägen (väster om den stora Brånstaleden). Där kan du som vill hämta dricksvatten med låga halter av fluorid utan extra kostnad.

Vill du veta mer om påverkan av fluorid i dricksvattnet?
Sök svar eller ställ frågor till Livsmedelsverket här.

Senast uppdaterad: 2024-11-26